شترمرغ پرنده ای است با جثه بسیار بزرگ که می تواند برای مدت یک ربع ساعت بدون خستگی و وقفه با سرعت ۷۰ کیلومتر بر ساعت بدود. همین امر باعث شده است که لقب سریعترین موجود دو پای کره زمین را هم به خود اختصاص بدهد. همچنین این پرنده بسیار تیزبین است و قادر است که تا فاصله ۳٫۵ کیلومتری روبروی خود را مشاهده کند. شترمرغ ها به دلیل گوشت ، پوست ، پر و تخم قابل استفاده ای که دارند پرورش داده می شوند.
گوشت : گوشت شترمرغ از نظر کلسترول همانند گوشت ماهی و مرغ است اما از لحاظ پروتئین در حد گوشت گوساله است.
پوست : پوست شتر مرغ همانند چرم بادوام ، نرم و قابل انعطاف است و از آن در ساخت کیف و کفش استفاده می شود.
پر : پر این پرنده که هر سال دو بار از پرنده برچیده می شود ، در بازارهای جهانی با قیمت ۱۰۰۰ دلار به فروش می رسد. پر شتر مرغ دارای خاصیت الکترواستاتیک بسیار قدرتمندی است و قادر است ذرات بسیار کوچک را نیز به خود جذب کند. از پرهای شترمرغ در ساخت جاروهای گران قیمت استفاده می شود.
تخم : تخم شترمرغ بسیار بزرگ است و حدود ۱٫۵ کیلوگرم وزن دارد. تخم شترمرغ بسیار محکم است به طوری که حتی روی آن بایستید شکسته نمی شود.
شتر مرغ ها پرندگانی علف خوار هستند و از محصولات گیاهی مانند یونجه برای تغذیه استفاده می کنند. از ذرت و انواع ویتامین ها نیز برای تغذیه این پرنده می توان استفاده کرد.
شتر مرغ های ماده در سال بین ۱۲ تا ۱۸ تخم می گذارند. در پرورش این شترمرغ ها باید توجه کنید که این پرنده ها را به صورت زوجی نمی توان نگه داری کرد بلکه باید به صورت یک نر و دو ماده و یا دو نر و سه ماده نگه داری کرد.
طول مدت جوجه کشی از این پرنده ۵۰ روز و دمای هچ آن کمتر از سایر پرندگان است. توجه داشته باشید که جوجه کشی از تخم شترمرغ نسبت به پرندگان دیگر متفاوت است. در مرحله ستر جوجه کشی تخم این پرنده به جای این که رطوبت به آن ها داده شود ، رطوبت از آن ها گرفته می شود.
معمولا شترمرغ های نر دیرتر نسبت به شترمرغ های ماده بالغ می شوند. در دوسالگی علائم جنسی شترمرغ قابل مشاهده هستند. در دو سالگی رنگ بدن شترمرغ نر سیاه و انتهای دم سفید رنگ است. درحالی که رنگ جنس ماده این پرنده خاکستری و قهوه ای است. رنگ اطراف چشم ها ، منقار و استخوان پای شترمرغ نر در زمان جفت گیری قرمز می شود. پررنگ بودن این نواحی نشان دهنده قدرت بالای جنسی شترمرغ نر است.
شتر مرغ ها معمولا در فصل تابستان و در هوای گرم تمایل خود را برای جفت گیری نشان میدهند که این رفتار با آواز خواندن بلند جفتگیری ابراز میشوند شترمرغ ها ماده با دست کشیدن از جیره غذایی خود با این آواز واکنش نشان میدهند معمولا در زمان جفت گیری شتر مرغ ساق پا ونوک تیز شتر مرغ نر و ماده به رنگ قرمز در می اید که از علائم بارز جفت گیری شتر مرغ محسوب میشود
درجوجه کشی شترمرغ باید توجه داشته باشید که از شترمرغ پیر برای تهیه تخم نطفه دار استفاده نکنید و شتر مرغ های نر حتما باید یک سال از شتر مرغ های ماده بزرگتر باشند تا درصد نطفه دار بودن به طور قابل توجهی بیشترباشد همچنین باید توجه کنید درصد نر به ماده دو به یک در شتر مرغ بهترین حالت برای جوجه کشی از تخم نطفه دار است
در تخم نطفه دار حاصل از جفت گیری گله مولد شتر مرغ باید از مواد غذایی مقوی مانند کلسیم فسفر و ویتامین ها استفاده شود همچنین استفاده از جیره غذایی نامناسب در هنگام جوجه در آوری منجر به کاهش وزن رشد ، ضعف پرها ، دفرمه شدن استخوان ها و مفاصل ، کاهش مقاومت در مقابل عفونت میشود.
انواع گونه شتر مرغ:
علاوه بر این شما نهایتاً به صورت طبیعی میتوانید از ۱۵ تخم فقط ۴ الی ۵ عدد از تخم های نطفه دار را به صورت جوجه کشی طبیعی تبدیل به جوجه نمایید. برای اینکه شما بتوانید از تمامی تخم های نطفه دار خود جوجه کشی نمایید باید از یک دستگاه جوجه کشی با کیفیت و راندمان بسیار بالا استفاده کنید. از مهمترین مواردی که در انتخاب یک دستگاه جوجه کشی مناسب باید به آن توجه کرد امکان سنجش دما و رطوبت به نحو احسن و البته تعادل دمایی و رطوبتی می باشد که مهمترین نقش را در جوجه کشی از شترمرغ ایفا می نماید پس شما باید دستگاه جوجه کشی را برای جوجه کشی از شترمرغ خود انتخاب نمایید که اولاً از سنسور دقیق و بروزی بهره برده باشد ثانیاً عایق بندی دستگاه به دقت اعمال شده باشد.
نکته: ترجیحاً از دستگاه های جوجه کشی فلزی استفاه ننمایید چراکه شتر نیاز به رطوبت بسیار بالایی دارد و در صورتی که شما از دستگاه جوجه کشی فلزی برای جوجه آوری از شترمرغ استفاده نمایید یک ریسک جدی به شمار می رود چراکه ماشین های جوجه گیری فلزی در صورت قرار گیری در معرض رطوبت آثار زنگ زدگی از خود نشان می دهند و این مورد برای جوجه کشی بسیار مضر است. همچنین دستگاه جوجه کشی شتر مرغ باید شرایط خاصی را در دوران هچر فراهم کند چون شتر مرغ برخلاف سایر پرندگان در دوران هچر به رطوبت بیشتری نیاز دارد.
اگر قصد جوجه کشی و پرورش شتر مرغ را دارید برای راندمان بهتر باید از دستگاه جوجه کشی مخصوص شترمرغ استفاده نمایید که نسبت به نمونه های داخلی و خارجی راندمان بهتری را دارد و از کیفیت ساخت و دقت بالاتری برخوردار است در دستگاه جوجه کشی شتر مرغی در دوران ستر رطوبت از داخل دستگاه جوجه کشی میگرند و در دوران هچر رطوبت وارد دستگاه میکنند در نتیجه نمیتوان با دستگاه های جوجه کشی معمولی موجود در بازار به جوجه کشی از این پرنده پرداخت پس برای راندمان بهتر توصیه ما استفاده از دستگاه های جوجه کشی مخصوص هست که توسط برند سوپر منیاتور تولید شده است.
میزان دما برای جوجه کشی از شتر مرغ در دوران ستر : ۳۶٫۳درجه سانتی گراد
میزان رطوبت برای جوجه کشی از شتر مرغ در دوران ستر : ۲۰-۲۵ درصد
چرخش تخم نطفه دار در دوران ستر : دارد
میزان دما برای جوجه کشی از شتر مرغ در دوران هچر : ۳۶٫۳ درجه سانتی گراد
میزان رطوبت برای جوجه کشی از شتر مرغ در دوران هچر :۳۰-۲۵ درصد
چرخش تخم نطفه دار در دوران هچر: ندارد
معمولا برخی افراد برای راحت بیرون آمدن جوجه از تخم پوسته تخم را با دریل سوراخ میکنند تا هم بتوانند نفس بکشند و هم راحت تخم را بشکنند
مدت زمان مورد نیاز برای جوجه کشی از پرنده شترمرغ : ۴۲روز
مدت زمان ستر در جوجه کشی از تخم نطفه دار شترمرغ : ۳۹ روز
مدت زمان هچر در جوجه کشی از تخم نطفه دار شترمرغ : ۳ روز